Aby przegonić ciężkie, deszczowe chmury wiszące za oknami dzisiaj będzie opowieść rozgrzewająca umysł i ciało :) Podczas wakacji w Egipcie warto wybrać się na safari trip.
Chętnych zapraszam do skorzystania z oferty zaprzyjaźnionego organizatora wycieczek morskich i pustynnych w Hurghadzie. Wycieczki w Falco Safari mają przystępne ceny oraz polskiego przewodnika.
Wycieczka ta rozpoczyna się od szalonej przejażdżki jeepem w górskie tereny zamieszkałe przez Beduinów. Podskakując na lewo i prawo na swoich siedzeniach zastanawiamy się, jak kierowca odnajduje drogę w morzu piasku...
Przez warkot silnika przebija co chwila śmiech turystów na widok np. nogi kamerzysty zwisającej z dachu jeepa, czy wystającego zza okna sąsiedniego pojazdu :D
Dojeżdżamy do postoju camelkowych taksówek, jak nazwałam tę część wycieczki.
Na chętnych czeka przejażdżka na wielbłądzie.
Możecie więcej na ten temat przeczytać w poście "Wielbłądzie uśmieszki"
Możecie więcej na ten temat przeczytać w poście "Wielbłądzie uśmieszki"
Następnie dociera się do beduińskiej wioski. Tutaj możemy na własne oczy zobaczyć prawdziwe życie tych mieszkańców pustyni, poznać ich kulturę oraz poczuć atmosferę ich życia. Szerzej o wiosce beduińskiej jeszcze napiszę w kolejnych postach ;)
Czeka nas jeszcze wizyta w terrarium, gdzie można zaznajomić się z rodzajami zwierząt, które żyją na pustyni, m. in. węże, kobry indyjskie i egipskie, pytony, anakonda, jaszczurki ,kameleony, skorpiony, pająki, żółwie, myszoskoczki, fenki. Warto zwrócić uwagę na cechy, które umożliwiają przeżycie w palącym słońcu wśród samych piasków.
Po zwiedzeniu wioski możemy rozsiąść się na wygodnych matach, gdzie zostajemy ugoszczeni herbatą, która mimo, iż gorąca, potrafiła doskonale ugasić pragnienie w upalny dzień. Doskonała beduińska herbata jest parzona na ognisku w stalowych garnuszkach. Podawana w małych szklaneczkach lub kubeczkach, bardzo mocno osłodzona, często z dodatkiem świeżej mięty, mniaaaam... :) Też macie ochotę? Spróbujcie sami:
2 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
kilka listków świeżej mięty
lub pół łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)
1 litr wody
8-10 łyżeczek cukru
lub pół łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi korzenne aromaty)
1 litr wody
8-10 łyżeczek cukru
Wszystko zalewamy wrzącą wodą lub jeszcze lepiej, wrzucamy na wrzątek, parzymy 5-7 minut, słodzimy i możemy cieszyć się beduińskim smakiem.
Nad pustynią zapada powoli zmrok, a na nas czekają kolejne atrakcje. Jeśli jazda na quadach spodobałaby Wam się, to tym bardziej musicie spróbować jazdy na spiderach, pogromcach pustynnych szos :D to dopiero jest jazda w ciemnościach, przez pustynię na spider jeep car, czterokołowe otwarte samochody terenowe mieszczące cztery osoby w jednym aucie.
Na wszystkich, którzy zdążyli zgłodnieć czeka kolacja. Możecie spróbować przepysznych specjałów egipskiej i beduińskiej kuchni, m. in. beduińskie pieczywo - chlebek ajsz, kofta - grillowany egipski przysmak mięsny, lekkie egipskie sałatki i przekąski, owoce oraz zimne napoje. Wieczorem muzyka i folklor egipski – derwisz i tancerka brzucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz