środa, 13 lipca 2011

Sezon kaktusowy rozpoczęty :)

Na egipskich ulicach można obecnie bardzo często spotkać stoiska z zielono-żółtymi, nakrapianymi czarnymi plamkami owocami. Są to owoce kaktusa, opuncji zwanej również figą indyjską. Jej ojczyzną jest Meksyk, jednak jest uprawiana także w wielu innych krajach o ciepłym klimacie. Owoce opuncji zawierają wiele składników, zwłaszcza wapń, fosfor i witaminę C.

Pod grubą skórką znajduje się żółto-pomarańczowy miąższ z jadalnymi czarnymi nasionami. Im jest dojrzalszy, tym bardziej pomarańczowy ma kolor. Owoc ma słodkawy i aromatyczny smak, dobrze orzeźwia w letnie upalne dni. Moje pierwsze zetknięcie z tym owocem nie zrobilo na mnie większego wrażenia, ale gdy owoc dojrzeje, jest pyszny :D

W Egipcie te owoce nazywa się tin szuki i kupić je można od ulicznych sprzedawców tylko w lipcu. Cena to 1-2 LE za sztukę. (0,50-1zł). Sprzedawcy obierają nożem owoce ze skórki i podają je klientom, którzy jedzą tin szuki na miejscu.


Kupując opuncję, należy pamiętać, że to owoc kaktusa, a więc ma mikro - kolce, należy więc ostrożnie je obierać. Ja do tej pory mam w dłoniach pamiątkę po zakupach :))



Pomysł na sok z owoców kaktusa:


Składniki:

5-6 owoców kaktusa

1 limonka

1 świeża papryczka chilli

Wykonanie:

Wszystkie składniki myjemy. Limonkę i chili bez obierania przepuszczamy przez sokowirówkę razem z wcześniej obranymi owocami kaktusa. Podawać schłodzone ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Online

Na Piaski Pustyni zawitało już: