środa, 10 sierpnia 2011

Magia starożytności, czyli świątynia w Denderze

Świątynia w Denderze to ośrodek kultu bogini miłości i muzyki Hathor. Zachowane mury pochodzą w większości z czasów rzymsko-ptolemejskich.



Otaczający świątynie mur z cegły mułowej symbolizuje praocean. Ma to związek z kultem wody.


Mamissi - miejsce boskich narodzin:





Zewnętrzne i wewnętrzne ściany kaplicy są zdobione bardzo dobrze zachowanymi reliefami.




W tej świątyni znajduje się jedyny relief z podobizną Kleopatry (strona południowa). Płaskorzeźba ukazuje m.in. Kleopatrę składającą ofiarę Hathor. Przed nią, z kadzielnicą w ręku, stoi Cezarion, syn jej i Juliusza Cezara.

Pośrodku można zobaczyć zniszczony wizerunek bogini Hathor.





W środku świątyni są 24 kolumny zwieńczone kapitelami z wizerunkiem bogini Hathor i ozdobione kolorowymi reliefami.




Na suficie świątyni zachowały się oryginalne malowidła,
przedstawiające niebo ze znakami zodiaku.






Sanktuarium - najświętsza część świątyni. Mogli tu wchodzić tylko arcykapłan i faraon. Przechowywano tu posąg Hathor i barkę ceremonialną.


Wąskimi korytarzami dojdziemy na dach świątyni, gdzie znajduje się kaplica słońca.





czwartek, 4 sierpnia 2011

Egipskie słodkości

Balah el Sham - to bardzo słodkie i bardzo tłuste ciastko egipskie, w kształcie grubego paluszka. Nasączone niesamowicie słodkim i tłustym syropem, z zewnątrz chrupiące.


Zalabia to małe puchate pączki, z zewnątrz chrupiące, nasączone bardzo słodkim syropem. Ciasto jest zwykle w kolorze żółtym/złotym, aby wyrazić radość i szczęście, a pączki są czasem posypane cukrem pudrem lub cynamonem.




Balah el Sham - przepis


Ciasto:
1 szklanka wody
¼ szklanki masła
1 ½ szklanki mąki
¼ łyżeczki soli
1 łyżka miękkiej mąki semoliny - grysik
4 jaj

Syrop:
połączenie 1 szklanki wody, 2 szklanek cukru, gotowany z sokiem z cytryny tak długo aż zgęstnieje.


Przygotowanie:
Wodę i masło rozgrzej na patelni do temperatury wrzenia. Przesiej mąkę, sól, mąka i grysik. Dodaj do tej mieszaniny masło z wodą i dokładnie wymieszaj, aż pojawi się miękkie, lekkie ciasto. Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie z ciastem. Przełóż ciasto do tuby z końcówką w kształcie gwiazdy.
Rozgrzej olej w głębokim tłuszczu. Wyciskaj ciasto prosto na olej, formując paluszki około 3 cm długości. Smaż do uzyskania złotego koloru.
Osącz usmażone ciasteczka z oleju przy pomocy ręcznika kuchennego. Włóż je bezpośrednio do zimnego syropu. Wyjmij po chwili z syropu i umieścić na półmisku.





Zalabia - przepis

Ciasto:

1 opakowanie suchych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
1-1/4 szklanki mleka
3-1/2 szklanki mąki
olej roślinny

Syrop:
2-1/2 szklanki cukru
1-1/4 szklanki wody
1-1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka wody różanej
1 łyżeczka wody kwiatu pomarańczy

do posypania:
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą. Dodaj cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw w ciepłym miejscu przez około 20 minut, aż mieszanina stanie się pianką. Podczas gdy drożdże dojrzewają, podgrzej wodę i mleko. Zdjąć z ognia. Kiedy mieszanina drożdży jest gotowa, dodaj ciepłe mleko.

Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj mieszaninę drożdży do mąki, stale mieszając. Przykryj miskę ciepłą, wilgotną ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Aby uzyskać syrop, należy połączyć cukier, wodę i sok z cytryny w rondelku. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż masa dochodzi do wrzenia i cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i dodać wodę różaną i wodę z kwiatu pomarańczy. Pozostawić do ostygnięcia. Przykryć i przechowywać w lodówce.

Po godzinie ciasto powinno urosnąć. Wymieszać ciasto, aż pęcherzyki znikną. Przykryć ponownie ciepłą, wilgotną szmatką i ustawić ją w ciepłe miejsce na jeszcze jedną godzinę.

Z ciasta uformować małe kuleczki. Smażyć w głębokim gorącym oleju. Kiedy usmażą się na złoty kolor, wyjmij szczypcami i osącz na ręczniku papierowym.

Po usmażeniu zanurzyć każdy pączek w zimnym syropie.

W małej misce wymieszać cukier i cynamon i posypać pączuszki.



Smacznego!


wtorek, 2 sierpnia 2011

Ramadanowe szaleństwo


Ramadanowe szaleństwo zakupowe ogarnęło Egipt. W większości supermarketów i sklepów tłumy i kolejki jak u nas przed Bożym Narodzeniem. Możemy zakupić specjalne kosze ramadanowe z najpotrzebniejszymi produktami do przygotowania ramadanowych potraw, olej, makarony, ryż, cukier, daktyle, orzechy....



Wiele firm ma w swoich reklamach symbole nawiązujące do ramadanu, m. in. księżyc. Zobaczcie kilka z nich:
















Online

Na Piaski Pustyni zawitało już: