Hibiskus to gęsty, zawsze zielony krzew, o błyszczących i ciemnych liściach, o różnych kształtach, ostro zakończonych, oraz bardzo dekoracyjnych, dużych, czerwonych, lejkowatych kwiatach, z wnętrza których wyrasta równie dekoracyjny słupek, wraz z pręcikami.
Stanowi on wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C, wapnia, witamin i soli mineralnych. Znakomicie wzmacnia układ odpornościowy. Ma przyjemny, kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Działa orzeźwiająco. Stosowany jest także w preparatach ułatwiających trawienie, gdyż przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie.
Karkade, herbatę z hibiskusa podaje się na gorąco lub zimno w zależności od potrzeby. Schłodzona herbatka z kwiatów hibiskusa orzeźwia i dodaje energii. Gorąca – jest dobrym antidotum na infekcje.
Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
W starożytnym Egipcie karkade był ulubionym napojem faraonów. W Egipcie i Sudanie podczas uroczystości weselnych tradycją jest wznoszenie toastu ze szklanką herbaty z hibiskusa.
W hotelach często wykorzystuje się go jako ozdobę figurek tworzonych przez chłopców z housekeeping.
W Egipcie handlarze zapraszają do swoich sklepików i częstują kupujących herbata z hibiskusa. Można ją kupić na każdym kroku. Co prawda Egipcjanie dodają bardzo dużo cukru do herbaty , ale z łyżeczką miodu również wspaniale smakuje.
Piękne zdjęcia. I w ogóle podoba mi się nowa szata graficzna :)
OdpowiedzUsuńPozdro :)